Sphagetti Putanesca

Przedstawiam kolejny przepis z cyklu szybko i smacznie. Danie to specjalnie dedykuje zwolennikom smaku owoców morza. Prezentowana tutaj wariacja na temat tego klasycznego dla kuchni włoskiej przepisu jest wersją dla dwóch osób więc jeśli twoja rodzina jest większa, zwiększ ilość składników razy 2 lub 3.

 Składniki:

  1. Sardynki w oleju 1 puszka
  2. Fileciki anchois 2 szt.
  3. Czosnek 7 ząbków (tak nie zwariowałem)
  4. Oliwki zielone 1 filiżanka
  5. Chili suszone 1 szt.
  6. Cebula mała lub połowa większej
  7. Bazylia i Oregano po 1 łyżeczce lub świeże po garści
  8. Oliwa z oliwek
  9. Parmezan 100 g
  10. Pietruszka 1 pęczek
  11. Pomidory pelati 1 puszka
  12. Pieprz, sól i sos rybny do smaku
  13. Makaron Sphagetti 250 g
  14. Pomidory suszone 4 szt.

Jak to zrobić?

  1. Wstawiamy wodę na makaron (mniej więcej 1 litr na 100 g makaronu) solimy gdy zaczyna wrzeć. Czosnek siekamy, oliwki kroimy w krążki, sardynki wylewamy na sitko i odcedzamy z oleju. Siekamy pietruszkę, pomidory suszone, trzemy parmezan na tarce, chili pozbawiamy pestek lub nie jeżeli ma być ostro. Sardynki i anchois kroimy w paseczki. Do blendera wrzucamy pomidory z puszki i chili, miksujemy na gładką masę.
  2. Wstawiamy makaron. Do lekko nagrzanego rondla wlewamy oliwę następnie dodajemy oliwki, po minucie dodajemy cebulę i pomidory suszone, mieszamy i po kolejnej minucie dokładamy sardynki i czosnek mieszamy około 30 sekund, po czym wlewamy pomidory z chili, wsypujemy oregano, bazylię, sól, pieprz i sos rybny. Przykrywamy i dusimy 5 minut.
  3. W tym samym czasie gdy dusimy sos, gotujemy makaron następnie wylewamy na durszlak, nie hartujemy, ale przed wylaniem makaronu na durszlak dodajmy jedną chochelkę wody z makaronu do sosu, mieszamy dokładnie i dodajemy łyżeczkę pasty pomidorowej lub przecieru pomidorowego. Mieszamy i wyłączamy ogień. Dodajemy makaron, parmezan i pietruszkę do sosu, mieszamy i odstawiamy na minutę lub dwie. Nakładamy i Smacznego….

   

 

Dodaj komentarz