Grochówka

Polska kuchnia słynie z dużej ilości zup, co uwielbiam, ponieważ jestem ich ogromnym fanem. Sporo z tych zup jest charakterystycznych dla naszego kraju. Grochówka jest na pewno mocno Polską zupą, i każdy z nas ją kiedyś jadł. Mnie kojarzy się przede wszystkim z Wojskiem Polskim gdzie jest daniem obowiązkowym. Jedno trzeba powiedzieć grochówka jest pyszna, ostatnia sprawa to już tylko ją ugotować, jeść i jeszcze jeden talerzyk….

Składniki:

  1. Groch łuskany 500 g
  2. Ziemniaki 5 szt. (średnie lub duże)
  3. Cebula 1 szt. ( duża)
  4. Boczek wędzony 250 g
  5. Kiełbasa jałowcowa 500 g
  6. Ziele angielskie 8 ziarenek
  7. Liście laurowe 6 szt.
  8. Sól, pieprz
  9. Po łyżeczce kminku mielonego, majeranku, cząbru
  10. Czosnek 4 ząbki
  11. Natka pietruszki 1 pęczek

Jak to zrobić?

  1. Do garnka o pojemności 5-6 litrów wsypujemy groch i zalewamy wodą ¾ jego pojemności. Groch moczymy nie krócej niż 2 godziny, najlepiej całą noc.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy, kiełbasę kroimy w pół plasterki, z boczku odcinamy skórę i zostawiamy, a boczek kroimy w kostkę. Siekamy drobno czosnek.
  3. Zaczynamy gotować groch, gdy zacznie wrzeć dodajemy skórę z boczku i gotujemy na małym ogniu około 60 minut. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy kiełbasę mieszając, aż się dobrze zarumieni na ostatnią 2 minuty smażenia dodajemy posiekany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, mieszamy i dodajemy do zupy. Następnie na patelnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy do zarumienienia oraz wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy do zupy ( pozostawiam waszemu uznaniu czy z wytopionym tłuszczem czy nie, ja dodaje bez).
  4. Dodajemy do zupy kminek, cząber, majeranek, sól i pieprz i gotujemy do rozgotowania grochu, ja lubię całkiem rozgotowany więc zajmuje to jeszcze około 60 – 90 minut, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 min. Próbujemy czy ziemniaki się ugotowały, doprawiamy solom i pieprzem jeżeli jeszcze potrzeba, świetną metodą wzbogacenia smaku jest dolanie wody z ogórków kiszonych, dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy, próbujemy i podajemy. SMACZNEGO…..

2 myśli na temat “Grochówka

  1. Witaj,
    ale ta zupa pysznie wygląda! mam pytanie czy do grochówki dodałeś kabanosy czy to tylko ozdoba? swoją drogą te kabanosy to chyba domowej roboty, bo w sklepie ciężko o takie pyszności 🙂
    Poproszę więcej polskich zup. Magda

    1. Tak kabanosy to ozdoba, ale użyłem kiełbasy jałowcowej od tego samego lokalnego wytwórcy. Takie kabanosy, a są naprawdę pyszne do kupienia w Borowej Górze nad Zalewem Zegrzyńskim

Dodaj komentarz