Zupa Tom Yum

Tajska zupa tom yum to klasyk, który uwielbiam. Rozgrzewająca, słodko kwaśna z ostrym tłem, jednym słowem smakowita. Przedstawiam moją interpretacje tego cuda, przygotowaną z ulubionych składników, bez zachowania jakichkolwiek prawideł sztuki, tylko zabawa.

Składniki:

  1. Łosoś filet 500 g
  2. Pasta Tom Yum 3 czubate łyżeczki
  3. Trawa cytrynowa 1 kłącze
  4. Liście kaffir 6 szt.
  5. Limonka ½ szt.
  6. Chili 1 lub 2 szt. Bez pestek
  7. Kolendra 2 łyżeczki
  8. Sos rybny 3 łyżki stołowe
  9. Cebula 1 szt.
  10. Dymka 1 szt.
  11. Grzyby shitake 20 g
  12. Szczypiorek 1 pęczek
  13. Bulion warzywowo-mięsny 1½ litra
  14. Mąka kokosowa 2 czubate łyżki stołowe ( lub 1 puszka mleka kokosowego, wtedy nie używamy również mleka)
  15. Mleko 1 szklanka
  16. Pomidor 1 szt.
  17. Imbir lub galangal świeży 6 cm
  18. Makaron – ja użyłem Soba

Jak to zrobić?

  1. Pomidora, mąkę kokosową, mleko, chili i roztartą w moździerzu kolendrę wkładamy do blendera i miksujemy dokładnie. ( jeżeli nie macie mąki kokosowej można użyć mleczka kokosowego 1 puszki)
  2. Cebulę kroimy w ćwiartki. Dymkę siekamy drobno. Trawę cytrynową rozgniatamy trzonkiem noża zachowując ją w jednym kawałku. Obieramy imbir ze skóry i kroimy w drobne słupki. Łososia filetujemy ze skóry i kroimy w kostkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut następnie odsączamy i kroimy w paski.
  3. Do garnka wlewamy bulion, wkładamy trawę cytrynową, liście kaffir, ćwiartki cebuli i imbir, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Wlewamy do gotującej zupy zawartość blendera (mleko kokosowe z pomidorem i przyprawami) dodajemy również grzyby shitake, pastę TOM YUM, dymkę, sos rybny i gotujemy jeszcze 5 minut po czym wyciągamy cebulę, trawę cytrynową i liście kaffir. Na koniec dodajemy łososia i gotujemy jeszcze 1 do 2 minuty. Podajemy z makaronem Soba i dużą garścią siekanego szczypiorku. Smacznego…..

Jedna myśl na temat “Zupa Tom Yum

Dodaj komentarz