Zapraszam na małą wariację na temat kuchni chińskiej. Danie, którego smak zdominowany jest przez sos hoisin, słodko, śliwkowo kwaśny z ostrym tłem. Nie ma co gotujemy.
Składniki:
- Kurczak 500 g
- Ryż
- Mąka kukurydziana 2 łyżki
- Białko z 2 jajek
- Pieczarki 200 g
- Papryka 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Imbir świeży 5 cm
- Sos hoisin 6 łyżeczek
- Sambal Oelek 4 łyżki ( można zastąpić papryczką chlli 1 szt )
- Sos sojowy ciemny 1 miarka
- Sos sojowy jasny 1 miarka
- Ocet ryżowy 1 miarka
- Brandy 2 miarki
- Olej sezamowy ½ miarki
- Olej kokosowy 1 łyżeczka
- Sos ostrygowy ½ miarki
- Skrobia ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
- Cytryna ½ szt.
Jak to zrobić?
- Przyrządzamy marynatę do kurczaka. Oddzielamy białko z 2 jaj, dodajemy mąkę kukurydzianą, 2 łyżeczki sosu hoisin i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Kroimy filety z kurczaka w kostkę i mieszamy dokładnie z marynatą. Kurczaka marynujemy minimum 2 godziny, najlepiej marynować go dzień wcześniej przed przyrządzaniem potrawy.
- Cebulę i czosnek siekamy drobno, kroimy w kostkę paprykę, a pieczarki w talarki. Kroimy w słupki imbir.
- Przygotowujemy sos. Dodajemy do naczynia po 1 miarce ( ja stosuje 20 ml kieliszek do alkoholu ale może to być łyżeczka lub łyżka wszystko zależ od tego ile sosu chcecie wyprodukować ) sosu sojowego jasnego i ciemnego, 2 miarki brandy, po ½ miarki oleju sezamowego, octu ryżowego i sosu ostrygowego następnie sos hoisin 4 łyżeczki, sambal olek 2 łyżeczki, olej kokosowy 1 łyżeczka i 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.
- Rozgrzewamy głęboką patelnie lub wok dodajemy oleju, ja używam arachidowego, smażymy kurczaka następnie przekładamy go do miski i odstawiamy. Ponownie rozgrzewamy patelnię i dodajemy oleju. Najpierw wkładamy posiekaną cebulę i czosnek, mieszamy 1-2 minuty następnie dodajemy paprykę i pieczarki mieszamy 3 – 4 minuty wsypujemy wcześniej smażonego kurczaka i imbir, mieszamy dokładnie i smażymy przez minutę. Zalewamy wcześnie przygotowanym sosem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty. Podajemy z ryżem SMACZNEGO…..