Kurczak w sosie hoisin

Zapraszam na małą wariację na temat kuchni chińskiej. Danie, którego smak zdominowany jest przez sos hoisin, słodko, śliwkowo kwaśny z ostrym tłem. Nie ma co gotujemy.

Składniki:

  1. Kurczak 500 g
  2. Ryż
  3. Mąka kukurydziana 2 łyżki
  4. Białko z 2 jajek
  5. Pieczarki 200 g
  6. Papryka 1 szt.
  7. Cebula 1 szt.
  8. Czosnek 4 ząbki
  9. Imbir świeży 5 cm
  10. Sos hoisin 6 łyżeczek
  11. Sambal Oelek 4 łyżki ( można zastąpić papryczką chlli 1 szt )
  12. Sos sojowy ciemny 1 miarka
  13. Sos sojowy jasny 1 miarka
  14. Ocet ryżowy 1 miarka
  15. Brandy 2 miarki
  16. Olej sezamowy ½ miarki
  17. Olej kokosowy 1 łyżeczka
  18. Sos ostrygowy ½ miarki
  19. Skrobia ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
  20. Cytryna ½ szt.

Jak to zrobić? 

  1. Przyrządzamy marynatę do kurczaka. Oddzielamy białko z 2 jaj, dodajemy mąkę kukurydzianą, 2 łyżeczki sosu hoisin i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Kroimy filety z kurczaka w kostkę i mieszamy dokładnie z marynatą. Kurczaka marynujemy minimum 2 godziny, najlepiej marynować go dzień wcześniej przed przyrządzaniem potrawy.
  2. Cebulę i czosnek siekamy drobno, kroimy w kostkę paprykę, a pieczarki w talarki. Kroimy w słupki imbir.
  3. Przygotowujemy sos. Dodajemy do naczynia po 1 miarce ( ja stosuje 20 ml kieliszek do alkoholu ale może to być łyżeczka lub łyżka wszystko zależ od tego ile sosu chcecie wyprodukować ) sosu sojowego jasnego i ciemnego, 2 miarki brandy, po ½ miarki oleju sezamowego, octu ryżowego i sosu ostrygowego następnie sos hoisin 4 łyżeczki, sambal olek 2 łyżeczki, olej kokosowy 1 łyżeczka i 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.
  4. Rozgrzewamy głęboką patelnie lub wok dodajemy oleju, ja używam arachidowego, smażymy kurczaka następnie przekładamy go do miski i odstawiamy. Ponownie rozgrzewamy patelnię i dodajemy oleju. Najpierw wkładamy posiekaną cebulę i czosnek, mieszamy 1-2 minuty następnie dodajemy paprykę i pieczarki mieszamy 3 – 4 minuty wsypujemy wcześniej smażonego kurczaka i imbir, mieszamy dokładnie i smażymy przez minutę. Zalewamy wcześnie przygotowanym sosem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty. Podajemy z ryżem SMACZNEGO…..

Dodaj komentarz