Gołąbki

W kuchniach wielu nacji znajdzie się danie podobne do naszych Gołąbków. W Grecji, Gruzji, Chinach u Tajów i jeszcze w wielu miejscach, zawija się farsz w liście kapusty, winorośli, gotuje lub piecze. Wiele z nich miałem okazje próbować, były pyszne. Ale nasze Gołąbki są dla mnie na pierwszym miejscu, na zawsze.

Przedstawiam moją wersję Gołąbków.

Składniki:

  1. Wieprzowina 1 kg
  2. Ryż ½ kg
  3. Kapusta 1 główka im większa tym lepiej
  4. Cebula 1 szt.
  5. Czosnek 2 ząbki
  6. Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  7. Rosół z kury 1½ litra
  8. Papryka słodka 6 łyżeczek
  9. Chili, pieprz, sól
  10. Majeranek, Cząber, Tymianek, bazylia po 1½ łyżeczki
  • Kminek mielony ½ łyżeczki
  • Oliwa 50 ml
  • Mąka żytnia 1 łyżka stołowa
  • Ziele angielskie 6 ziarenek
  • Liść laurowy 6 szt.
  • Jajka 2 szt.

Jak to zrobić?

  1. Główkę kapusty myjemy wycinamy głąb, następnie wkładamy do garnka który umożliwia całkowite zanurzenie jej w wodzie i gotujemy 10-15 minut. Wylewamy wodę, czekamy aż kapusta trochę ostygnie i delikatnie zdejmujemy liście tak aby nie uszkodzić ich.
  2. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia. Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, chili, sól, pieprz, kminek oraz po ½ łyżeczki bazylii, majeranku, tymianku i cząbru. Dokładamy do mięsa i przypraw wystudzony ryż, jajka i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na 30 minut.
  3. Sos: Do garnka wlewamy oliwę, rosół następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, po łyżeczce majeranku, tymianku, bazylii i cząbru, 3 łyżeczki papryki słodkiej, doprowadzamy do wrzenia. Rozprowadzamy w gotującym się sosie koncentrat pomidorowy, mieszamy i próbujemy doprawiamy solą, pieprzem i chili, gotujemy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy na bok.
  4. Finał: Na brzegu liścia kapusty, po środku, kładziemy dużą porcję farszu następnie składamy brzegi do środka i zwijamy w rulon. Układamy gołąbki w dużym garnku jeden obok drugiego. Gdy wyczerpiemy do końca farsz i ułożymy wszystkie gołąbki zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem, kładziemy kilka liści kapusty na wierzch aby można było sprawdzać podczas gotowania czy już jest miękka, bez konieczności nakłuwania gołąbków, przykrywamy pokrywką, gotujemy przez około 2 godziny i jemy. SMACZNEGO……

Dodaj komentarz