Kasza to smak mojego dzieciństwa, mama często ją podawała. Najbardziej uwielbiałem jęczmienną z gulaszem wołowym albo wieprzowym. Nadal mam słabość do kaszy, dlatego proponuję wariację na temat włoskiej kuchni z kaszą w roli głównej i towarzystwie buraków pieczonych.
Składniki:
Kaszotto:
- Kasza gryczana, jęczmienna i pęczak 3 x 200 g
- Pierś z kurczaka 500 g
- Bulion 500 ml
- Wino białe wytrawne 250 ml
- Seler naciowy łodygi 4 szt.
- Cebula 2 szt.
- Masło 30 g
- Parmezan 100 g
- Bazylia świeża 1 garść
- Pietruszka świeża 1 garść
- Groszek zielony 150 g
- Sól, pieprz, majeranek
- Czosnek 4 ząbki
- Śmietana 12% 100 ml
- Oliwa z oliwek
Buraki i sos:
- Buraki świeże 4 szt.
- Ocet balsamiczny 20 ml
- Miód gryczany 5 g
- Cukier i sól
Jak to zrobić?
- Siekamy cebulę, czosnek i kroimy drobno łodygi selera naciowego. Na tarce trzemy parmezan. Przygotowujemy ciepły bulion. Siekamy drobno pietruszkę i bazylię. Kroimy w kostkę kurczaka i przesmażamy na oliwie z odrobiną soli. Na koniec stawiamy rondel z przykrywką na ogień i dobrze rozgrzewamy.
- Wlewamy oliwę podgrzewamy, dodajemy cebulę, czosnek i seler naciowy. Mieszamy około 1,5 minuty i dodajemy kaszę, którą smażymy razem z cebulą i czosnkiem na oliwie około 4 minuty. Kiedy kasza zacznie się szklić dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy około 1-2 minuty.
- Teraz rozpoczynamy kluczowy 15 minutowy etap przygotowań. Zalewamy gotujące się kaszotto bulionem tak aby przykrył kaszę. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Dusimy i w miarę wchłaniania przez kaszę bulionu dolewamy i mieszamy w 10 minucie dodajemy kurczaka oraz groszek, dolewamy bulionu, majeranku, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy dalej pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach wyłączamy ogień, dodajemy parmezan, masło, śmietanę, pietruszkę i bazylię, mieszamy i odstawiamy na jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem. Próbujemy, solimy i pieprzymy jeżeli jest taka potrzeba i gotowe.
- Buraki obieramy i kroimy na pół. Zawijamy w folię aluminiową następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos do buraków. Mieszamy miód, ocet balsamiczny odrobinę cukru i soli na gładki sos. SMACZNEGO…..