Kaszotto z pieczonymi burakami

Kasza to smak mojego dzieciństwa, mama często ją podawała. Najbardziej uwielbiałem jęczmienną z gulaszem wołowym albo wieprzowym. Nadal mam słabość do kaszy, dlatego proponuję wariację na temat włoskiej kuchni z kaszą w roli głównej i towarzystwie buraków pieczonych.

Składniki:

Kaszotto:

  1. Kasza gryczana, jęczmienna i pęczak 3 x 200 g
  2. Pierś z kurczaka 500 g
  3. Bulion 500 ml
  4. Wino białe wytrawne 250 ml
  5. Seler naciowy łodygi 4 szt.
  6. Cebula 2 szt.
  7. Masło 30 g
  8. Parmezan 100 g
  9. Bazylia świeża 1 garść
  10. Pietruszka świeża 1 garść
  11. Groszek zielony 150 g
  12. Sól, pieprz, majeranek
  13. Czosnek 4 ząbki
  14. Śmietana 12% 100 ml
  15. Oliwa z oliwek

Buraki i sos:

  1. Buraki świeże 4 szt.
  2. Ocet balsamiczny 20 ml
  3. Miód gryczany 5 g
  4. Cukier i sól

Jak to zrobić?

  1. Siekamy cebulę, czosnek i kroimy drobno łodygi selera naciowego. Na tarce trzemy parmezan. Przygotowujemy ciepły bulion. Siekamy drobno pietruszkę i bazylię. Kroimy w kostkę kurczaka i przesmażamy na oliwie z odrobiną soli. Na koniec stawiamy rondel z przykrywką na ogień i dobrze rozgrzewamy.
  2. Wlewamy oliwę podgrzewamy, dodajemy cebulę, czosnek i seler naciowy. Mieszamy około 1,5 minuty i dodajemy kaszę, którą smażymy razem z cebulą i czosnkiem na oliwie około 4 minuty. Kiedy kasza zacznie się szklić dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy około 1-2 minuty.
  3. Teraz rozpoczynamy kluczowy 15 minutowy etap przygotowań. Zalewamy gotujące się kaszotto bulionem tak aby przykrył kaszę. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Dusimy i w miarę wchłaniania przez kaszę bulionu dolewamy i mieszamy w 10 minucie dodajemy kurczaka oraz groszek, dolewamy bulionu, majeranku, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy dalej pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach wyłączamy ogień, dodajemy parmezan, masło, śmietanę, pietruszkę i bazylię, mieszamy i odstawiamy na jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem. Próbujemy, solimy i pieprzymy jeżeli jest taka potrzeba i gotowe.
  4. Buraki obieramy i kroimy na pół. Zawijamy w folię aluminiową następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos do buraków. Mieszamy miód, ocet balsamiczny odrobinę cukru i soli na gładki sos. SMACZNEGO…..

Dodaj komentarz