Zupa Ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z tych potraw, którą na polskiej ziemi zna każdy i jeżeli tylko nie jest uczulony na którykolwiek z jej składników to miał okazję przynajmniej raz jej spróbować. Nasza kuchnia słynie z dużej ilości zup, a ogórkowa jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup dla naszej kuchni. Łączy ona w sobie dwie potrawy – zupę i kolejny charakterystyczny dla Polski składnik, serce zupy, ogórki kiszone. Oczywiście do stworzenia dobrej zupy ogórkowej potrzebne są prawdziwe ogórki kiszone, domowe, a nie te przemysłowe kwaszone w wodzie z solą. Ogórkowi potrzeba po za wodą z solą, odrobiny kolendry, gorczycy, ziela angielskiego, korzeń chrzanu, pieprz, liście laurowe i wiśni, koper, czosnek i już J Coś wspaniałego, ogórkowa jest po prostu doskonała.

Składniki:

  1. Ogórki kiszone 500 g
  2. Bulion domowy 2-3 litra
  3. Kasza jęczmienna 150 g
  4. Cebula 1 szt.
  5. Marchewka 3 szt.
  6. Czosnek 2 ząbki
  7. Masło
  8. Koperek świeży 1 pęczek
  9. Pietruszka 1 pęczek
  10. Śmietana 18% – 400 g
  11. Ziemniaki 5 szt.
  12. Sól, pieprz, kminek mielony
  13. Majeranek, Lubczyk po 1 łyżeczce
  14. Kolendra i gorczyca po ½ łyżeczki
  15. Ziele angielskie 8 ziarenek
  16. Liście laurowe 4 szt.

Jak to zrobić ?

  1. Ogórki kiszone trzemy na tarce nie odlewając płynu. Cebule i czosnek siekamy drobno. Siekamy koperek i pietruszkę. Rozcieramy w moździerzu ziarna kolendry i gorczycy z odrobiną soli. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Skrobiemy marchew.
  2. Stawiamy garnek na ogniu i rozgrzewamy, następnie topimy odrobine masła, dodajemy cebulę, czosnek i mieszamy około 1-2 minuty, następnie dodajemy wszystkie przyprawy, kaszę i smażymy przez 2-3 minuty. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy marchewki i gotujemy 15 minut, jeżeli marchewki są nadal twarde gotujemy, aż zmiękną.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez kolejne 10 minut, do czasu kiedy będą odpowiednio miękkie. W tym samym czasie dolewamy około dwie chochle zupy do śmietany i mieszamy hartując ją aby nie zwarzyła się w zupie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy ogórki kiszone, bardzo ważne aby nie robić tego odwrotnie, ponieważ jeżeli zakwasimy zupę, ziemniaki nie zmiękną, następnie wlewamy przygotowaną śmietanę mieszając powoli. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, dodajemy pęczek posiekanego koperku, pietruszki, mieszamy i próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku, jeżeli zupa jest za mało kwaśna dolewamy wodę z ogórków kiszonych i podajemy. SMACZNEGO…….

Dodaj komentarz