Zupa ogórkowa to jedna z tych potraw, którą na polskiej ziemi zna każdy i jeżeli tylko nie jest uczulony na którykolwiek z jej składników to miał okazję przynajmniej raz jej spróbować. Nasza kuchnia słynie z dużej ilości zup, a ogórkowa jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup dla naszej kuchni. Łączy ona w sobie dwie potrawy – zupę i kolejny charakterystyczny dla Polski składnik, serce zupy, ogórki kiszone. Oczywiście do stworzenia dobrej zupy ogórkowej potrzebne są prawdziwe ogórki kiszone, domowe, a nie te przemysłowe kwaszone w wodzie z solą. Ogórkowi potrzeba po za wodą z solą, odrobiny kolendry, gorczycy, ziela angielskiego, korzeń chrzanu, pieprz, liście laurowe i wiśni, koper, czosnek i już J Coś wspaniałego, ogórkowa jest po prostu doskonała.
Składniki:
- Ogórki kiszone 500 g
- Bulion domowy 2-3 litra
- Kasza jęczmienna 150 g
- Cebula 1 szt.
- Marchewka 3 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Masło
- Koperek świeży 1 pęczek
- Pietruszka 1 pęczek
- Śmietana 18% – 400 g
- Ziemniaki 5 szt.
- Sól, pieprz, kminek mielony
- Majeranek, Lubczyk po 1 łyżeczce
- Kolendra i gorczyca po ½ łyżeczki
- Ziele angielskie 8 ziarenek
- Liście laurowe 4 szt.
Jak to zrobić ?
- Ogórki kiszone trzemy na tarce nie odlewając płynu. Cebule i czosnek siekamy drobno. Siekamy koperek i pietruszkę. Rozcieramy w moździerzu ziarna kolendry i gorczycy z odrobiną soli. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Skrobiemy marchew.
- Stawiamy garnek na ogniu i rozgrzewamy, następnie topimy odrobine masła, dodajemy cebulę, czosnek i mieszamy około 1-2 minuty, następnie dodajemy wszystkie przyprawy, kaszę i smażymy przez 2-3 minuty. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy marchewki i gotujemy 15 minut, jeżeli marchewki są nadal twarde gotujemy, aż zmiękną.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez kolejne 10 minut, do czasu kiedy będą odpowiednio miękkie. W tym samym czasie dolewamy około dwie chochle zupy do śmietany i mieszamy hartując ją aby nie zwarzyła się w zupie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy ogórki kiszone, bardzo ważne aby nie robić tego odwrotnie, ponieważ jeżeli zakwasimy zupę, ziemniaki nie zmiękną, następnie wlewamy przygotowaną śmietanę mieszając powoli. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, dodajemy pęczek posiekanego koperku, pietruszki, mieszamy i próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku, jeżeli zupa jest za mało kwaśna dolewamy wodę z ogórków kiszonych i podajemy. SMACZNEGO…….