Pasta z wędzoną makrelą

Uwielbiam ryby wędzone, ale jak wszystko w nadmiarze może się przejeść i znudzić. Wtedy doskonałym pomysłem jest użyć jej jako składnika pasty, którą bardzo łatwo przygotować i jest wspaniała z pajdą ulubionego chleba. Taka pasta zamienia zwykłe śniadanie w śniadanie mistrzów.

Składniki: 

  1. Jajka 4 szt.
  2. Ogórki kiszone 5 szt.
  3. Cebula mała 1 szt.
  4. Makrela wędzona 1 szt.
  5. Majonez, musztarda, śmietana 12%
  6. Pieprz i sól
  7. Świeży koperek i pietruszka

Jak to zrobić? 

  1. Makrelę obieramy, pozbawiamy ości, kroimy drobno. Gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorup. Ogórki kiszone, cebulę, jajka siekamy, koperek i pietruszkę siekamy drobno.
  2. Do małej miseczki dodajemy łyżkę stołową majonezu, łyżeczkę musztardy i 3 lub 4 łyżki stołowe śmietany, mieszamy i próbujemy (można zmieniać proporcje śmietany, majonezu i musztardy w zależności od upodobań) .
  3. Mieszamy wszystkie składniki pasty  z sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy i podajemy smacznego…

Dodaj komentarz