Moje pokolenie zna doskonale ten specjał, dzisiaj trochę zapomniany, ale w mojej pamięci na zawsze zostanie jako przysmak z dzieciństwa i naturalne źródło żelaza. Przedstawiam nieco podrasowaną wersję tego jednogarnkowego dania. Polecam nieprzekonanym.
Składniki:
- Wątróbka wieprzowa ½ kg
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Jabłko 2 szt.
- Ziemniaki 5 szt.
- Tymianek i majeranek
- Białe wino Chardonnay (250 ml)
- Masło klarowane
Jak to zrobić?
- Wątróbkę myjemy i kroimy w małe plastry. Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w pióra nie za grube, aby szybko się rozpadły podczas duszenia. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy około 10-12 minut, następnie odcedzamy(powinny być miękkie, nie rozpadające się).
- Rozgrzewamy rondel i dodajemy masło klarowane, gdy nagrzeje się dodajemy wątróbkę obsmażamy z dwóch stron przez 3-4 minuty, następnie dodajemy cebulę, czosnek i jabłka, mieszamy, przykrywamy pokrywką zmniejszamy ogień i dusimy 2 minuty. Dodajemy ziemniaki, wlewamy wino, mieszamy, przyprawiamy tymiankiem i majerankiem ( po 1 łyżeczce) oraz pieprzem. Przykrywamy, dusimy 10-12 minut. Próbujemy, jeżeli ziemniaki i wątróbka są wystarczająco miękkie zdejmujemy z ognia i na sam koniec solimy, to ważne dla wątróbki. Smacznego…