Zupa Ostro Kwaśna

Każdy kto kiedykolwiek odwiedził, w naszym kraju nad Wisłą, azjatycką restauracje lub raczej bar, miał okazje doświadczyć smaku przyprawy 5 smaków we wszystkim oraz skosztować zupę ostro kwaśną. To bardzo pyszna zupa, zwłaszcza gdy potrzebujemy się rozgrzać.

Składniki:

  1. Tofu 250 g
  2. Bulion domowy 1½ litra
  3. Grzyby mun suszone 30 g
  4. Makaron ryżowy 30 g
  5. Chuda wieprzowina 300 g
  6. Pieprz czarny ½ łyżeczki
  7. Chlii ¼ łyżeczki
  8. Cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  9. Ocet winny czerwony 4 łyżki stołowe
  10. Sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
  11. Olej sezamowy 2 łyżeczki
  12. Kolendra 1 garść
  13. Dymka 1 garść
  14. Jajka 2 szt.
  15. Mąka kukurydziana 1 łyżeczka

Jak to zrobić?

  1. Grzyby namoczyć we wrzątku 20 minut, odcisnąć z wody i pokroić w cienkie paski. Makaron ryżowy namoczyć we wrzątku i pokroić w ulubioną wielkość. Wieprzowinę obgotować 5 minut we wrzątku, wylać wodę oczyścić z szumowin i pokroić w paski. Tofu kroimy w drobną kostkę. Dymkę i kolendrę siekamy. Jajka wybijamy do miski, dodajemy olej sezamowy i delikatnie ubijamy trzepaczką. Z mąki kukurydzianej i wody mieszamy pastę w proporcji 1 łyżka mąki na 3 łyżki wody, którą będziemy zagęszczać zupę.
  2. Wlewamy bulion do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wieprzowinę, grzyby mun, mieszamy i gotujemy 4 minuty następnie dodajemy tofu, pieprz, ocet, cukier, sos sojowy, mieszamy następnie zagęszczamy zupę skrobią kukurydzianą, gotujemy kolejne 2 minuty.
  3. Dodajemy makaron sojowy, łyżkę oleju sezamowego i wlewamy powolnym strumieniem jajka delikatnie mieszając tak aby powstały delikatne kluseczki ( w polskiej kuchni nazywamy to tzw. Lane kluski). Na koniec dodajemy chili, dymkę i kolendrę dla podkreślenia smaku. Zupa powinna mieć dwa smaki dominujące ostry i kwaśny, jeżeli nie jesteś zadowolony ze smaku możesz dodać octu i pieprzu. Smacznego…

googleee94d08c59907b5f.htm

Dodaj komentarz