Każdy kto kiedykolwiek odwiedził, w naszym kraju nad Wisłą, azjatycką restauracje lub raczej bar, miał okazje doświadczyć smaku przyprawy 5 smaków we wszystkim oraz skosztować zupę ostro kwaśną. To bardzo pyszna zupa, zwłaszcza gdy potrzebujemy się rozgrzać.
Składniki:
- Tofu 250 g
- Bulion domowy 1½ litra
- Grzyby mun suszone 30 g
- Makaron ryżowy 30 g
- Chuda wieprzowina 300 g
- Pieprz czarny ½ łyżeczki
- Chlii ¼ łyżeczki
- Cukier trzcinowy 2 łyżeczki
- Ocet winny czerwony 4 łyżki stołowe
- Sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
- Olej sezamowy 2 łyżeczki
- Kolendra 1 garść
- Dymka 1 garść
- Jajka 2 szt.
- Mąka kukurydziana 1 łyżeczka
Jak to zrobić?
- Grzyby namoczyć we wrzątku 20 minut, odcisnąć z wody i pokroić w cienkie paski. Makaron ryżowy namoczyć we wrzątku i pokroić w ulubioną wielkość. Wieprzowinę obgotować 5 minut we wrzątku, wylać wodę oczyścić z szumowin i pokroić w paski. Tofu kroimy w drobną kostkę. Dymkę i kolendrę siekamy. Jajka wybijamy do miski, dodajemy olej sezamowy i delikatnie ubijamy trzepaczką. Z mąki kukurydzianej i wody mieszamy pastę w proporcji 1 łyżka mąki na 3 łyżki wody, którą będziemy zagęszczać zupę.
- Wlewamy bulion do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wieprzowinę, grzyby mun, mieszamy i gotujemy 4 minuty następnie dodajemy tofu, pieprz, ocet, cukier, sos sojowy, mieszamy następnie zagęszczamy zupę skrobią kukurydzianą, gotujemy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy makaron sojowy, łyżkę oleju sezamowego i wlewamy powolnym strumieniem jajka delikatnie mieszając tak aby powstały delikatne kluseczki ( w polskiej kuchni nazywamy to tzw. Lane kluski). Na koniec dodajemy chili, dymkę i kolendrę dla podkreślenia smaku. Zupa powinna mieć dwa smaki dominujące ostry i kwaśny, jeżeli nie jesteś zadowolony ze smaku możesz dodać octu i pieprzu. Smacznego…
googleee94d08c59907b5f.htm