Risotto z borowikami maślane, grzybowo śmietankowe, delikatne, pyszne, obłędne, wspaniałe. Moja wersja jest z kurczakiem, ponieważ lubię mięso ale bez niego będzie równie pyszne.
Składniki:
- Kurczak 500g
- Seler naciowy 4 łodygi
- Borowiki suszone 200g
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Parmezan 100g
- Masło 40g
- Śmietana 12% 50g
- Wino białe wytrawne 150 ml
- Brandy 100 ml
- Pieprz, sól
- Majeranek, Tymianek, Pietruszka 1 łyżeczka
- Ryż Arborio 250g
- Oliwa z oliwek
- Rosół 1½ litra
Jak to zrobić?
- Cebulę i czosnek siekamy, łodygi selera drobno kroimy. Trzemy parmezan na tarce. Kurczaka kroimy w kostkę. Borowiki myjemy i zalewamy wrzątkiem na minimum 30 min. Następnie wyciągamy je i siekamy, nie wylewaj wody z moczenia grzybów!
- Rozgrzewamy garnek dodajemy oliwy i smażymy kurczaka około 3-5 minut. Przekładamy kurczaka na talerz, dolewamy oliwy i dodajemy seler naciowy smażymy 2-3 minuty następnie dokładamy cebulę, czosnek, borowiki i kurczaka mieszamy dokładnie i dusimy około 2 minuty. Następnie wsypujemy ryż i smażymy wszystko do momentu, w którym ryż stanie się szklisty, po czym zalewamy winem. Doprowadzamy do wżenia i redukujemy przez około 2 minuty, następnie zalewamy wszystko rosołem i wodą z grzybów, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła, przykrywamy i gotujemy 15 minut mieszając i dolewając rosołu tak aby potrawa była przykryta. Ryż arborio jest bardzo chłonny dlatego należy obserwować risotto podczas gotowania.
- Po 15 minutach wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę, masło, parmezan pietruszkę, następnie mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty i podajemy. SMACZNEGO…