Risotto z borowikami i kurczakiem

Risotto z borowikami maślane, grzybowo śmietankowe, delikatne, pyszne, obłędne, wspaniałe. Moja wersja jest z kurczakiem, ponieważ lubię mięso ale bez niego będzie równie pyszne.

Składniki:

  1. Kurczak 500g
  2. Seler naciowy 4 łodygi
  3. Borowiki suszone 200g
  4. Cebula 1 szt.
  5. Czosnek 4 ząbki
  6. Parmezan 100g
  7. Masło 40g
  8. Śmietana 12% 50g
  9. Wino białe wytrawne 150 ml
  10. Brandy 100 ml
  11. Pieprz, sól
  12. Majeranek, Tymianek, Pietruszka 1 łyżeczka
  13. Ryż Arborio 250g
  14. Oliwa z oliwek
  15. Rosół 1½ litra

Jak to zrobić?

  1. Cebulę i czosnek siekamy, łodygi selera drobno kroimy. Trzemy parmezan na tarce. Kurczaka kroimy w kostkę. Borowiki myjemy i zalewamy wrzątkiem na minimum 30 min. Następnie wyciągamy je i siekamy, nie wylewaj wody z moczenia grzybów!
  2. Rozgrzewamy garnek dodajemy oliwy i smażymy kurczaka około 3-5 minut. Przekładamy kurczaka na talerz, dolewamy oliwy i dodajemy seler naciowy smażymy 2-3 minuty następnie dokładamy cebulę, czosnek, borowiki i kurczaka mieszamy dokładnie i dusimy około 2 minuty. Następnie wsypujemy ryż i smażymy wszystko do momentu, w którym ryż stanie się szklisty, po czym zalewamy winem. Doprowadzamy do wżenia i redukujemy przez około 2 minuty, następnie zalewamy wszystko rosołem i wodą z grzybów, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła, przykrywamy i gotujemy 15 minut mieszając i dolewając rosołu tak aby potrawa była przykryta. Ryż arborio jest bardzo chłonny dlatego należy obserwować risotto podczas gotowania.
  3. Po 15 minutach wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę, masło, parmezan pietruszkę, następnie mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty i podajemy. SMACZNEGO…

Dodaj komentarz