Uwielbiam jeść dania kuchni azjatyckiej, chińskiej, wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Kurczak Kung Po, jest w oryginale bardzo pikantną potrawą, dlatego polecam moją wersje tej potrawy. Pamiętajcie, najważniejsze jest gotowanie więc jeżeli nie uda wam się zdobyć jakiegoś składnika, zamieńcie go czymś co uznacie za odpowiednik, bawcie się w kuchnie to najważniejsze.
Składniki:
- Filety z kurczaka 500 g
- 2 jajka
- 2 Łyżki maki kukurydzianej
- Orzeszki ziemne nie solone i smażone 200 g
- Cebula duża 1szt.
- Imbir świeży około 5 cm
- Ogórek świeży 1 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Sos sojowy ciemny i jasny
- Wino ryżowe lub wytrawne cherry
- Ocet ryżowy
- Olej sezamowy
- Cukier trzcinowy lub palmowy
- Sól, przyprawa 5 smaków, pieprz cayenne
- Olej do samażenia
- Papryczki chili suszone całe 8 szt.
- Papryczka chili świeża 1.szt
- Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Jak to zrobić?
- Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy minimum godzinę. Marynata – oddzielamy białka z jajek dodajemy do mąki kukurydzianej ze szczyptą soli. Mieszamy do utworzenia jednolitej masy o konsystencji gęstego żelu, dodajemy kurczaka i dokładnie pokrywamy marynatą każdy kawałek. Wstawiamy do lodówki. Orzeszki zalewamy gorącą wodą na około 20 min, osuszamy i odstawiamy.
- Przygotowujemy sos, ja używam miarki w postaci kieliszka 25 ml. Dodajemy do szklanki: 2 miarki sosu sojowego jasnego, 1 miarkę ciemnego, 4 miarki wina ryzowego, ½ miarki oleju sezamowego, 1 ½ miarka octu ryżowego, ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków, szczyptę pieprzu cayenne oraz łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, mieszamy.
- Cebulę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy drobno, ogórka nie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Imbir kroimy w zapałkę. Chili siekamy z pestkami. ( jeżeli nie lubisz ostrych potraw można chili pozbawić pestek lub w ogóle nie dodawać)
- Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy oleju i smażymy kurczaka do zrumienienia około 4 min. Następnie przekładamy na talerz.
- Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy odsączone z wody orzeszki i prażymy aż zaczną ciemnieć, następnie przesypujemy na talerz. Wlewamy na patelnie olej tak aby pokrył jej dno, dodajemy wszystkie papryczki chili i smażymy je, aż zaczną robić się czarne, należy pamiętać aby były całe z pestkami w środku. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Do naszego oleju o smaku chili dodajemy cebulę, czosnek, ogórka, paprykę słodka i chli oraz imbir. Smażymy około 4 minut następnie dodajemy orzeszki i kurczaka i smażymy kolejne 2 minuty po czym posypujemy naszą potrawę 1½ łyżeczki cukru, mieszamy, czekamy aby cukier się skarmelizował. Wlewamy sos, mieszamy, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, podajemy z ryżem. SMACZNEGO….