Keralskie curry z kurczakiem i kalafiorem

Dzisiaj wariacja na temat kuchni indyjskiej oraz kalafiora z Cypru. Łączenie kuchni daje bardzo ciekawe efekty, czasami mocno niespodziewane i zaskakujące. Zapraszam na pyszne, lekko pikantne i proste keralskie curry.

Składniki: 

curry:

  1. pierś kurczaka 500 g
  2. 1 mały kalafiora
  3. 4 łyżki oleju
  4. 1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy
  5. 1 czubata łyżeczka kozieradki
  6. 1 czubata łyżeczka mielonej kurkumy
  7. 1 garstka suszonych listków curry lub 2 łyżeczki curry
  8. 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  9. Czosnek 6 ząbków
  10. Dymek 6 szt.
  11. Świeże czerwone chili lub łyżeczka suszonej
  12. Pęczek świeżej kolendry lub 4 łyżeczki ziaren
  13. 2 dojrzałe pomidory lub puszka pelati
  14. Puszka (400 g) odtłuszczonego mleka kokosowego
  15. Puszka (400 g) ciecierzycy
  16. Puszka (227 g) kawałków ananasa w syropie
  17. Cytryna 1 szt.

ryż:

1 kubek (300 g) ryżu basmati

10 goździków

½ cytryny

Jak to zrobić? 

  1. Obierz kalafiora z zewnętrznych liści, pokrój w kliny. Kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek, imbir, chili, dymkę oraz pomidory zmiksuj blenderem. Przyprawy wsyp do moździerza dodaj łyżeczkę soli rozetrzyj na jednolitą masę. Przesmaż na oleju kurczaka.
  2. W średnim garnku zalej 1 kubek ryżu dwoma kubkami wrzątku, dodaj goździki i połówkę cytryny oraz szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ryż wchłonie wodę.
  3. Wlej do żeliwnej patelni olej i przesmaż przyprawy, mieszaj 2 minuty i dodaj zmiksowaną wcześniej masę, zagotuj, dodaj mleczko kokosowe, kalafior, ciecierzycę, upieczonego wcześniej kurczaka oraz pokrojone ananasy z zalewą. Wymieszaj i gotuj 20 minut, na koniec zdejmij z ognia, wyciśnij ½ cytryny, wymieszaj, dopraw solą jeżeli jest taka potrzeba. SMACZNEGO…..

Dodaj komentarz