Dzisiaj wariacja na temat kuchni indyjskiej oraz kalafiora z Cypru. Łączenie kuchni daje bardzo ciekawe efekty, czasami mocno niespodziewane i zaskakujące. Zapraszam na pyszne, lekko pikantne i proste keralskie curry.
Składniki:
curry:
- pierś kurczaka 500 g
- 1 mały kalafiora
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 czubata łyżeczka kozieradki
- 1 czubata łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 garstka suszonych listków curry lub 2 łyżeczki curry
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- Czosnek 6 ząbków
- Dymek 6 szt.
- Świeże czerwone chili lub łyżeczka suszonej
- Pęczek świeżej kolendry lub 4 łyżeczki ziaren
- 2 dojrzałe pomidory lub puszka pelati
- Puszka (400 g) odtłuszczonego mleka kokosowego
- Puszka (400 g) ciecierzycy
- Puszka (227 g) kawałków ananasa w syropie
- Cytryna 1 szt.
ryż:
1 kubek (300 g) ryżu basmati
10 goździków
½ cytryny
Jak to zrobić?
- Obierz kalafiora z zewnętrznych liści, pokrój w kliny. Kurczaka pokrój w kostkę. Czosnek, imbir, chili, dymkę oraz pomidory zmiksuj blenderem. Przyprawy wsyp do moździerza dodaj łyżeczkę soli rozetrzyj na jednolitą masę. Przesmaż na oleju kurczaka.
- W średnim garnku zalej 1 kubek ryżu dwoma kubkami wrzątku, dodaj goździki i połówkę cytryny oraz szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ryż wchłonie wodę.
- Wlej do żeliwnej patelni olej i przesmaż przyprawy, mieszaj 2 minuty i dodaj zmiksowaną wcześniej masę, zagotuj, dodaj mleczko kokosowe, kalafior, ciecierzycę, upieczonego wcześniej kurczaka oraz pokrojone ananasy z zalewą. Wymieszaj i gotuj 20 minut, na koniec zdejmij z ognia, wyciśnij ½ cytryny, wymieszaj, dopraw solą jeżeli jest taka potrzeba. SMACZNEGO…..