Kurczak z czerwoną pastą curry i ananasem

Jeżeli curry to Indie albo Tajlandia są baza niezliczonych przepisów. Dzisiaj zapraszam na moją wariacje na temat kuchni Tajskiej, a konkretnie na kurczaka z czerwona pastą curry. Danie pikantne, słodkie, kwaśne i charakterne.

Składniki:

  1. Pierś z kurczaka ½ kg
  2. Cebula 1 szt.
  3. Czosnek 4 ząbki
  4. Ananasy w zalewie 1 puszka
  5. Czerwona pasta curry 2 łyżki stołowe
  6. Mleczko kokosowe 1 puszka
  7. Ocet ryżowy 20 ml
  8. Sos rybny 10 ml
  9. Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
  10. Kolendra ziarna 1½ łyżeczki
  11. Olej kokosowy
  12. Szczypiorek do dekoracji
  13. Cytryna ½ szt.
  14. Przecier pomidorowy 2 łyżeczki

 Jak to zrobić? 

  1. Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Do kubka wlewamy syrop z ananasów, ocet ryżowy, sos rybny dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Rozcieramy w moździerzu kolendrę.
  2. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy olej. Gdy jest już rozgrzany dodajemy pastę curry i smażymy około ½ minuty po czym dodajemy kurczaka i smażymy mieszając do pełnego wysmażenia kurczaka. Następnie dodajemy mleczko kokosowe oprowadzamy do wrzenia i wlewamy wcześnie przygotowaną mieszankę syropu z ananasów, octu i sosu rybnego przed wlaniem mieszamy, ponieważ jest tam również skrobia. Gotujemy mieszając po czym dodajemy ananasa, kolendrę, sok z cytryny oraz przecier pomidorowy, mieszamy jeszcze przez chwilę i próbujemy. Jeżeli jest za mało słone dodajemy sosu rybnego odstawiamy jeszcze na 2-3 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym i szczypiorkiem. Smacznego…

Dodaj komentarz