Czasami trzeba zjeść kawał porządnego mięcha. Na taką zachciankę najlepiej nadaje się golonka wieprzowa. Mięso golonki jest soczyste, delikatne, kruche, rozpadające się pod widelcem, pyszne i całkowicie niezdrowe pełne cholesterolu i trójglicerydów YEACH!!
Zapraszam na moją wersję golonki po Bawarsku, idealne danie na chłodny wieczór z meczem przy piwie.
Składniki:
- Golonka wieprzowa tylna (są bardziej mięsne) 2 szt.
- Ziele angielskie 6 ziarenek
- Pieprz ziarnisty 10 ziarenek
- Goździki 3 szt.
- Liście laurowe 4 szt.
- Marchewka 2 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Seler ½ szt.
- Cebula 1 szt.
Marynata:
- Piwo ciemne 2 butelki
- Czosnek 5 ząbków (siekamy)
- Papryka słodka 2 łyżeczki
- Kminek mielony ½ łyżeczki
- Majeranek 1 łyżeczka
- Cząber ½ łyżeczki
- Sól i pieprz
- Cebula
Jak to zrobić?
- Golonki umyć, włożyć do garnka zalać wodą dodać ziele angielskie, pieprz, goździki, sól i liście laurowe gotować przez 90 minut na wolnym ogniu, następnie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze godzinę. Wyjmujemy golonki z bulionu, czekamy aż ostygną następnie nacinamy skórkę golonki nożem w kratkę.
- Mieszamy dokładnie składniki marynaty, próbujemy. Wkładamy do marynaty golonki, jeżeli nie są całkowicie w niej zanurzone obracamy je podczas marynowania. Golonki marynujemy całą noc, czyli szykujemy je dzień wcześniej.
- Golonki wyjmujemy z marynaty wkładamy do naczynia żaroodpornego, kroimy cebulę w plastry i obkładamy golonkę, podlewamy wszystko marynatą i wkładamy do piekarnika z termo obiegiem rozgrzanego do 180°C, jeżeli bez termo obiegu to około 200° Pieczemy 45 minut. Podajemy z chrzanem, musztardą i ulubionym piwem. SMACZNEGO….