Golonka po Bawarsku

Czasami trzeba zjeść kawał porządnego mięcha. Na taką zachciankę najlepiej nadaje się golonka wieprzowa. Mięso golonki jest soczyste, delikatne, kruche, rozpadające się pod widelcem, pyszne i całkowicie niezdrowe pełne cholesterolu i trójglicerydów YEACH!!

Zapraszam na moją wersję golonki po Bawarsku, idealne danie na chłodny wieczór z meczem przy piwie.

Składniki:

  1. Golonka wieprzowa tylna (są bardziej mięsne) 2 szt.
  2. Ziele angielskie 6 ziarenek
  3. Pieprz ziarnisty 10 ziarenek
  4. Goździki 3 szt.
  5. Liście laurowe 4 szt.
  6. Marchewka 2 szt.
  7. Pietruszka 1 szt.
  8. Seler ½ szt.
  9. Cebula 1 szt.

Marynata:

  1. Piwo ciemne 2 butelki
  2. Czosnek 5 ząbków (siekamy)
  3. Papryka słodka 2 łyżeczki
  4. Kminek mielony ½ łyżeczki
  5. Majeranek 1 łyżeczka
  6. Cząber ½ łyżeczki
  7. Sól i pieprz
  8. Cebula

Jak to zrobić? 

  1. Golonki umyć, włożyć do garnka zalać wodą dodać ziele angielskie, pieprz, goździki, sól i liście laurowe gotować przez 90 minut na wolnym ogniu, następnie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze godzinę. Wyjmujemy golonki z bulionu, czekamy aż ostygną następnie nacinamy skórkę golonki nożem w kratkę.
  2. Mieszamy dokładnie składniki marynaty, próbujemy. Wkładamy do marynaty golonki, jeżeli nie są całkowicie w niej zanurzone obracamy je podczas marynowania. Golonki marynujemy całą noc, czyli szykujemy je dzień wcześniej.
  3. Golonki wyjmujemy z marynaty wkładamy do naczynia żaroodpornego, kroimy cebulę w plastry i obkładamy golonkę, podlewamy wszystko marynatą i wkładamy do piekarnika z termo obiegiem rozgrzanego do 180°C, jeżeli bez termo obiegu to około 200° Pieczemy 45 minut. Podajemy z chrzanem, musztardą i ulubionym piwem. SMACZNEGO….

 

Dodaj komentarz