Jakiś czas temu miałem okazję odwiedzić cudowną Sri Lankę, miejsce stworzone dla smakoszy curry i chili, z którego ta wyspa słynie, to kraina w której świeże ananasy po obraniu solą i pieprzą co daje niezwykły smak. Na ulicy można kupić świeże obrane mango, posypane chili i smakuje to zjawiskowo, na koniec oczywiście filiżanka jednego z niezliczonych gatunków herbaty, której dawny Cejlon jest ogromnym producentem. Podczas mojej podróży miałem lokalną przewodniczkę i miłośniczkę gotowania dlatego przywiozłem kilka ciekawych przepisów, przedstawiam jeden z nich Elle curry, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa i oczywiście pyszna.
Składniki:
- Orzeszków nerkowca ½ kubka
- Woda 2 szklanki
- Kurkuma ½ łyżeczki
- Oliwa 2 łyżeczki
- Cebula 2 szt.
- Cynamon 1 laska
- Kilka liści limonki kaffir
- 250 ml mleka kokosowego najlepiej z mączki kokosowej na Sri Lance dodaje się 2 czubate łyżki mąki kokosowej do szklanki mleka następnie blender i gotowe.
- Liście curry 4 szt.
- Chili ½ łyżeczki
- Curry w proszku 1½ łyżeczki
- Groszek zielony – mrożony 1½ filiżanki
- Sól do smaku
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
- Kurczak ½ kg
Marynata do kurczaka:
- Ocet ryżowy 3 łyżki
- Sos rybny 3 łyżki
- Mąka kukurydziana 2 łyżki
Jak to zrobić?
- Kurczaka kroimy w kostkę, łączymy składniki marynaty, mieszamy dokładnie z kurczakiem i odstawiamy na kilka godzin.
- Orzeszki nerkowca zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 1 godzinę po czym odcedzamy. Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy dwie szklanki wody , dodajemy połowę porcji kurkumy, wsypujemy orzeszki i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż zrobią się miękkie i delikatne następnie odcedzamy. W miedzy czasie smażymy kurczaka i przekładamy do miseczki.
- Pokrojoną drobno cebulę wrzucamy na rozgrzany olej , smażymy 2 minuty. Dodajemy cynamon liście trawy cytrynowej, liście curry, smażymy następne 2 minuty. Dodajemy resztę kurkumy, chili, curry w proszku, mieszamy. Po czym dodajemy mleczko kokosowe i czekamy, aż wszystko się zagotuje. Wrzucamy orzeszki nerkowca, kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy zielony groszek i śmietanę dla większego zagęszczenia sosu gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z gorącym ryżem tradycyjnym lub słodkim czerwonym. Smacznego……