Kurczak Kung PO

Uwielbiam jeść dania kuchni azjatyckiej, chińskiej, wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Kurczak Kung Po, jest w oryginale bardzo pikantną potrawą, dlatego polecam moją wersje tej potrawy. Pamiętajcie, najważniejsze jest gotowanie więc jeżeli nie uda wam się zdobyć jakiegoś składnika, zamieńcie go czymś co uznacie za odpowiednik, bawcie się w kuchnie to najważniejsze.

Składniki:

  1. Filety z kurczaka 500 g
  2. 2 jajka
  3. 2 Łyżki maki kukurydzianej
  4. Orzeszki ziemne nie solone i smażone 200 g
  5. Cebula duża 1szt.
  6. Imbir świeży około 5 cm
  7. Ogórek świeży 1 szt.
  8. Papryka czerwona 1 szt.
  9. Czosnek 4 ząbki
  10. Sos sojowy ciemny i jasny
  11. Wino ryżowe lub wytrawne cherry
  12. Ocet ryżowy
  13. Olej sezamowy
  14. Cukier trzcinowy lub palmowy
  15. Sól, przyprawa 5 smaków, pieprz cayenne
  16. Olej do samażenia
  17. Papryczki chili suszone całe 8 szt.
  18. Papryczka chili świeża 1.szt
  19. Łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Jak to zrobić?

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy minimum godzinę. Marynata – oddzielamy białka z jajek dodajemy do mąki kukurydzianej ze szczyptą soli. Mieszamy do utworzenia jednolitej masy o konsystencji gęstego żelu, dodajemy kurczaka i dokładnie pokrywamy marynatą każdy kawałek. Wstawiamy do lodówki. Orzeszki zalewamy gorącą wodą na około 20 min, osuszamy i odstawiamy.
  1. Przygotowujemy sos, ja używam miarki w postaci kieliszka 25 ml. Dodajemy do szklanki: 2 miarki sosu sojowego jasnego, 1 miarkę ciemnego, 4 miarki wina ryzowego, ½ miarki oleju sezamowego, 1 ½ miarka octu ryżowego, ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków, szczyptę pieprzu cayenne oraz łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, mieszamy.
  1. Cebulę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy drobno, ogórka nie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Imbir kroimy w zapałkę. Chili siekamy z pestkami. ( jeżeli nie lubisz ostrych potraw można chili pozbawić pestek lub w ogóle nie dodawać)
  1. Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy oleju i smażymy kurczaka do zrumienienia około 4 min. Następnie przekładamy na talerz.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy odsączone z wody orzeszki i prażymy aż zaczną ciemnieć, następnie przesypujemy na talerz. Wlewamy na patelnie olej tak aby pokrył jej dno, dodajemy wszystkie papryczki chili i smażymy je, aż zaczną robić się czarne, należy pamiętać aby były całe z pestkami w środku. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Do naszego oleju o smaku chili dodajemy cebulę, czosnek, ogórka, paprykę słodka i chli oraz imbir. Smażymy około 4 minut następnie dodajemy orzeszki i kurczaka i smażymy kolejne 2 minuty po czym posypujemy naszą potrawę 1½ łyżeczki cukru, mieszamy, czekamy aby cukier się skarmelizował. Wlewamy sos, mieszamy, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, podajemy z ryżem. SMACZNEGO….

 

Dodaj komentarz