Jeżeli curry to Indie albo Tajlandia są baza niezliczonych przepisów. Dzisiaj zapraszam na moją wariacje na temat kuchni Tajskiej, a konkretnie na kurczaka z czerwona pastą curry. Danie pikantne, słodkie, kwaśne i charakterne.
Składniki:
- Pierś z kurczaka ½ kg
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Ananasy w zalewie 1 puszka
- Czerwona pasta curry 2 łyżki stołowe
- Mleczko kokosowe 1 puszka
- Ocet ryżowy 20 ml
- Sos rybny 10 ml
- Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
- Kolendra ziarna 1½ łyżeczki
- Olej kokosowy
- Szczypiorek do dekoracji
- Cytryna ½ szt.
- Przecier pomidorowy 2 łyżeczki
Jak to zrobić?
- Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Do kubka wlewamy syrop z ananasów, ocet ryżowy, sos rybny dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Rozcieramy w moździerzu kolendrę.
- Rozgrzewamy patelnie, dodajemy olej. Gdy jest już rozgrzany dodajemy pastę curry i smażymy około ½ minuty po czym dodajemy kurczaka i smażymy mieszając do pełnego wysmażenia kurczaka. Następnie dodajemy mleczko kokosowe oprowadzamy do wrzenia i wlewamy wcześnie przygotowaną mieszankę syropu z ananasów, octu i sosu rybnego przed wlaniem mieszamy, ponieważ jest tam również skrobia. Gotujemy mieszając po czym dodajemy ananasa, kolendrę, sok z cytryny oraz przecier pomidorowy, mieszamy jeszcze przez chwilę i próbujemy. Jeżeli jest za mało słone dodajemy sosu rybnego odstawiamy jeszcze na 2-3 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym i szczypiorkiem. Smacznego…