Sernik – mój ulubiony

Najważniejsze ciasto ze wszystkich, nie wyobrażam sobie życia bez sernika. Dobry na święta, urodziny, po pracy, dla rozweselenia i na wszystko. Słodki, kwaśny, waniliowy i delikatny, a przede wszystkim pyszny. Jedzmy….

Składniki:

Ciasto:

  1. Ser biały tłusty 1000 g
  2. Jaja 5 szt.
  3. Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  4. Cukier puder ½ szklanki
  5. Masło 150 g
  6. Ekstrat z wanilii 2 łyżeczki
  7. Pomarańcza 1 szt.
  8. Cytryna ½ szt.
  9. Cynamon 1/4 łyżeczki

Sos malinowy:

Konfitura malinowa, świeże lub mrożone maliny, wiśnie około 40 do 50 dkg. Przekładamy do garnka zalewamy wodą, tak aby prawie przykrywała owoce i gotujemy powoli. W międzyczasie rozrabiamy w 1/4 szklanki wody czubatą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej intensywnie mieszając. Gdy owoce zaczną się gotować słodzimy (ja dodaję dwie łyżeczki cukru) i wlewamy intensywnie mieszając wodę ze skrobią. Gotujemy żelujący się sos jeszcze 30 sekund i odstawiamy.

Jak to zrobić?

  1. Wyciągamy z lodówki jajka i masło godzinę wcześniej. Oddzielamy żółtka od białek uważając aby naczynia z białkiem nie dostała się ani kropla żółtka. Mielimy ser.
  2. Ucieramy żółtka z cukrem na gładko. Dodajemy ser dalej miksując następnie dodajemy cynamon, masło, mąkę ziemniaczaną sok z pomarańczy, cytryny i aromat waniliowy ( jeżeli macie wanilię w laskach ugotujcie ją w 100 ml mleka około 5 minut następnie rozcinacie laskę i skrobiecie środek do mleka, które dodajecie do sera). Ser miksujemy jeszcze 10 min.
  3. Ubijamy białka z odrobiną cukru na puszystą pianę, dodajemy do sera i powoli mieszamy z serem. Foremkę do pieczenia nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy ciasto na około godzinę, podajemy z sosem malinowym. SMACZNEGO…..

Dodaj komentarz