Najważniejsze ciasto ze wszystkich, nie wyobrażam sobie życia bez sernika. Dobry na święta, urodziny, po pracy, dla rozweselenia i na wszystko. Słodki, kwaśny, waniliowy i delikatny, a przede wszystkim pyszny. Jedzmy….
Składniki:
Ciasto:
- Ser biały tłusty 1000 g
- Jaja 5 szt.
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- Cukier puder ½ szklanki
- Masło 150 g
- Ekstrat z wanilii 2 łyżeczki
- Pomarańcza 1 szt.
- Cytryna ½ szt.
- Cynamon 1/4 łyżeczki
Sos malinowy:
Konfitura malinowa, świeże lub mrożone maliny, wiśnie około 40 do 50 dkg. Przekładamy do garnka zalewamy wodą, tak aby prawie przykrywała owoce i gotujemy powoli. W międzyczasie rozrabiamy w 1/4 szklanki wody czubatą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej intensywnie mieszając. Gdy owoce zaczną się gotować słodzimy (ja dodaję dwie łyżeczki cukru) i wlewamy intensywnie mieszając wodę ze skrobią. Gotujemy żelujący się sos jeszcze 30 sekund i odstawiamy.
Jak to zrobić?
- Wyciągamy z lodówki jajka i masło godzinę wcześniej. Oddzielamy żółtka od białek uważając aby naczynia z białkiem nie dostała się ani kropla żółtka. Mielimy ser.
- Ucieramy żółtka z cukrem na gładko. Dodajemy ser dalej miksując następnie dodajemy cynamon, masło, mąkę ziemniaczaną sok z pomarańczy, cytryny i aromat waniliowy ( jeżeli macie wanilię w laskach ugotujcie ją w 100 ml mleka około 5 minut następnie rozcinacie laskę i skrobiecie środek do mleka, które dodajecie do sera). Ser miksujemy jeszcze 10 min.
- Ubijamy białka z odrobiną cukru na puszystą pianę, dodajemy do sera i powoli mieszamy z serem. Foremkę do pieczenia nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy ciasto na około godzinę, podajemy z sosem malinowym. SMACZNEGO…..